Midden december deelde het agentschap Opgroeien een eerste prognose dat het aantal bevallingen in Vlaanderen in 2023 lichtjes daalde. Deze trend zien ze ook in AZ Voorkempen in Malle: de kraamafdeling van het ziekenhuis mocht 656 kindjes op de wereld zetten in 2023, een lichte daling van zo’n 3% ten opzichte van 2022.
Over het hele jaar verspreid, werden er 331 jongens en 325 meisjes geboren. “Dit is een mooie verdeling van geslacht. Ook de drukste maanden waren goed verdeeld: in januari werden er 63 kindjes geboren, in juni 68. Op de drukste dag, 8 augustus, hadden we acht bevallingen”, aldus Tine Smolders, adjunct-hoofdvroedvrouw in het ziekenhuis. “We zien nu al dat het in 2024 tegen de zomer drukker zal worden met veel geplande bevallingen bij onze gynaecologen.”
Investeringen met grote impact
Het voorbije jaar focuste de afdeling op het comfort en de bewegingsvrijheid van de aanstaande mama tijdens de weeën. Dr. Mathias Van Geyt, gynaecoloog in AZ Voorkempen, licht toe: “Op het verloskwartier investeerden we in de aankoop van heel wat hulpmiddelen, zoals een peanutball, yogamatjes en speciale zitkussens. Met behulp van deze tools kan de vrouw verschillende houdingen aannemen tijdens de weeën. Ze kunnen ook een gunstig effect hebben op de ontsluitingsfase.”
Maar ook in het comfort van de pasgeboren kindjes werd geïnvesteerd. Wanneer na de geboorte fototherapie nodig blijkt, draagt het kind een brilletje om de ogen te beschermen. Het nieuwste model van bril dat de afdeling nu gebruikt is voor de baby aangenamer. “We proberen continu te verbeteren. De testperiode waarin we nu een cordring gebruiken in plaats van een navelklem is daar ook een voorbeeld van. Het rubberen ringetje is kleiner waardoor het minder in de weg zit bij bijvoorbeeld het verversen van een luier. De cordring is bovendien gemaakt uit natuurrubber, wat een stuk zachter is voor de huid van de baby. Dit soort ogenschijnlijk kleine investeringen betekenen vaak een groot verschil voor ouder en kind. Daar doen we het voor”, aldus Tine Smolders.
De afgelopen jaren onderging een deel van het verloskwartier een renovatie, met twee arbeidsverloskamers met bevallingsbad als resultaat. Dit bad kan naar eigen wens gebruikt worden door de toekomstige mama’s om in te bevallen. “Maar dit is niet de enige functie van het bad in de arbeidsverloskamers. Ook voor relaxatie en het opvangen van de weeën is het bad ideaal”, aldus dr. Van Geyt.