Warme zorg

2021 was een memorabel jaar voor de kraamafdeling van AZ Voorkempen. Het aantal geboortes steeg er met ruim 9 %, meer dan dubbel van het Vlaamse gemiddelde. Bovendien kon de afdeling in november hun langverwachte nieuwe arbeidsverloskamer met hoogstaand bevallingsbad in gebruik nemen, waardoor er nu ook onderwaterbevallingen kunnen plaatsvinden.  

Opvallende stijging
De teller van het aantal geboortes in ons ziekenhuis in 2021 tikte net 730 kindjes aan. Dit is een stijging van het aantal geboorten met ruim 9 % ten opzichte van het jaar ervoor. “De drukste maanden van 2021 waren februari en juni. Op de drukste dag, 31 augustus, hadden we zelfs tien bevallingen”, vertelt Marijke Heymans, hoofdvroedvrouw van de afdeling. “We zien nu al dat we in 2022 vooral in juni een drukke maand zullen hebben met veel geplande bevallingen bij onze gynaecologen.”

Nieuwe arbeidsverloskamer
Het voorbije jaar bracht heel wat nieuwigheden met zich mee. De afdeling investeerde in CPAP en optiflowtechnologie op neonatologie en in co-sleepers voor op de patiëntenkamers. Midden 2021 begon de afdeling aan een renovatie van het verloskwartier. Het eerste resultaat hiervan werd in november in gebruik genomen: een nieuwe arbeidsverloskamer. Deze werd extra gezellig ingericht met dimbare lichten, warme tinten en decoratie voor een huiselijke sfeer.

Het pronkstuk in de nieuwe arbeidsverloskamer is het bevallingsbad. Het warme water heeft een ontspannend en rustgevend effect waardoor de weeën van de aanstaande mama beter opgevangen kunnen worden. Bovendien kan de baby ook onder water geboren worden. De eerste koppels die hier bevallen zijn, voelden zich alvast meteen thuis en waren laaiend enthousiast. Tegen de zomer van 2022 hoopt de kraamafdeling klaar te zijn met de renovatie van de volgende arbeidsverloskamer.

Voornamen volgen trend niet
In Vlaanderen blijven Olivia en Noah bovenaan de lijst staan van meest populaire babynamen. Al merkt Kind en Gezin dat ouders hun baby’s steeds vaker een unieke naam geven. Die laatste trend zien we de laatste jaren ook op onze kraamafdeling. Daar gaat in 2021 de eer naar Vince als populairste jongensnaam. Bij meisjes waren Alice, Elena en Emma dit jaar het populairst.

Volg ons via @bevalleninmalle
Ben je nieuwsgierig naar hoe het er op onze kraamafdeling aan toe gaat? Check dan zeker het Instagramaccount @BevalleninMalle of schrijf je in voor één van de infosessies van onze kraamafdeling.