Investeren in gezondheid

Week van de valpreventie 2022

Wist je dat één op drie thuiswonende ouderen jaarlijks valt? Dat kan ernstige gevolgen hebben op lichamelijk, psychologisch, sociaal én financieel vlak. De impact van zo’n val mag dus niet onderschat worden. Daarom neemt AZ Voorkempen graag deel aan de Week van de Valpreventie om zo onze patiënten, familie en medewerkers te sensibiliseren en te informeren over valpreventie.

Onder het motto 'één tegen allen, allen tegen vallen' focussen we ons op twee thema’s.

Laat een actieve start je welgevallen

We nemen maandag 25 april deel aan het sportieve startmoment met enkele patiënten. Saartje Vandendriessche demonstreert dan via een filmpje verschillende oefeningen rond spierkracht en evenwicht. Want een verminderd evenwicht, spierkracht en/of mobiliteit is één van de belangrijkste risicofactoren voor een val.

Alle opgenomen patiënten en hun bezoekers kunnen deze week ook enkele oefeningen testen. Onze kinesisten demonstreren ze via een filmpje op de televisies op de patiëntenkamers. Ben je in AZ Voorkempen? Vraag hierover meer info aan de verpleging of bekijk het filmpje hieronder.

In de smaak vallen

Onze patiënten krijgen deze week een gezonde maaltijd aangeboden die veel vitamine D, calcium en eiwitten bevat. Belangrijke ingrediënten voor het behoud van spieren en beenderen, én om zo het valrisico te beperken.

Wil je meer weten over valpreventie?

Binnen ons ziekenhuis hebben wij een Expertise Team Valpreventie. Indien je vragen hebt over vallen en valpreventie kan je contact opnemen via:

  • Hilde Huygen, verpleegkundige: 03 380 21 24 - hilde.huygen [at] emmaus.be
  • Sari Borgmans, ergotherapeut: 03 380 23 46 - sari.borgmans [at] emmaus.be

Of neem een kijkje op www.valpreventie.be