Warme zorg

Een groep vrienden is verbonden door hun passie voor darts en persoonlijke ervaringen met kanker. Hieruit ontstaat de vzw Pink Flight die via darts-gerelateerde activiteiten geld inzamelt ten voordele van kankerpatiënten. AZ Voorkempen ontving van hen chemomutsen om uit te delen op het daghospitaal oncologie en de afdeling algemeen inwendige ziekten.

Haaruitval was onvermijdelijk

Sandra, de vrouw van één van de vrienden, kreeg in april 2021 de diagnose van borstkanker. Ze onderging een operatie en startte met een chemokuur van zes maanden in AZ Voorkempen. Haaruitval was onvermijdelijk. Een ingrijpende gebeurtenis voor een vrouw. “Ik koos ervoor om mutsjes te dragen, maar kwam erachter dat deze kosten niet worden vergoed door het ziekenfonds”, vertelt Sandra. “Niet iedereen beschikt echter over de financiële middelen om chemomutsjes aan te schaffen.” En dat is exact de reden waarom Pinkt Flight is ontstaan.

Wereldrecord om geld in te zamelen

Pink Flight wil 100.000 euro inzamelen via crowdfunding om de vzw van startkapitaal te voorzien. Ze organiseren verschillende acties en met de opbrengst kopen ze chemomutsen voor dames die hun haar verliezen door chemotherapie. “In juli braken wij zo het wereldrecord ‘zo lang mogelijk darts spelen’ met welgeteld 54 uur, 2 minuten en 38 seconden aan een stuk pijltjes gooien naar het bord”, vertelt Kevin.

De eerste 300 mutsjes uitgedeeld

Met de opbrengst van de eerste evenementen bestelde Pink Flight reeds 300 chemomutsen. “Deze deelden we uit aan vier ziekenhuizen waarmee we een persoonlijke connectie hebben, waaronder dus ook AZ Voorkempen waar mijn vrouw Sandra in behandeling is”, licht Kevin toe. Het team van het daghospitaal oncologie en de afdeling algemeen inwendige ziekten in AZ Voorkempen is hen zeer dankbaar. “We gaan ervoor zorgen dat deze chemomutsen terechtkomen bij patiënten die ze goed kunnen gebruiken”, vertelt Peggy Wynants, borstverpleegkundige van AZ Voorkempen.