Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoofdverpleegkundige Katrien en spelbegeleiders Julie en Ria samen met Zikki bij de nieuwe spandoeken
Warme zorg

De volledige ploeg van de kinderafdeling doet er alles aan om een raadpleging of ziekenhuisopname zo aangenaam mogelijk te maken. Toch gebeurt het dat kinderen angstig zijn. Met die insteek werd een werkgroep afleiding opgestart. Verschillende collega's verdiepten zich in de materie en volgden extra opleidingen, waardoor de afdeling nu heel wat extra afleidingtools aanbiedt.

Werkgroep afleiding

"We ervaarden in het verleden soms moeilijkheden bij bloedafnames en sommige onderzoeken: de patiënt was dan al onrustig nog voor de verpleegkundige handeling begon", vertelt Julie, spelbegeleider op de afdeling. "We zijn er ons van bewust dat die onrust een negatieve impact heeft op zowel het kind als de ouder, en ook voor ons is dit allesbehalve fijn." Met die insteek werd de werkgroep afleiding opgestart, waardoor de kennis rond het gebruik van afleiding groeide. Op basis van die info en ideeën realiseerde de afdeling een waaier aan afleidingstechnieken.

Projectbegeleider Eline licht de vernieuwde werkwijze toe: "Wanneer de kinderarts tijdens een raadpleging een onderzoek of bloedafname vraagt, krijgt het kind een boekje dat de mogelijke afleidingstools beschrijft. Afhankelijk van de leeftijd kan het kind kiezen uit onder andere een zoekkaart, sensorisch speelgoed, visjes aan het plafond, een tablet of een VR-bril. Ook de begeleider krijgt een specifiek boekje waarin staat weergegeven hoe die het kind kan ondersteunen: wat zeg je beter wel of niet? We merken immers dat het kind soms angstig wordt door het gedrag of de woorden van de begeleider. Positief taalgebruik is hier heel belangrijk."

Spandoeken

Naast de nieuwe afleidingtools op de raadpleging, vinden ook opgenomen kindjes sinds kort extra afleiding. De lange verbindingsgang naar de A-blok, waar verschillende patiëntenkamers van de kinderafdeling op uitkijken, werd opgevrolijkt met vier spandoeken. Deze werden gerealiseerd met de steun van de gemeente Malle. Zij zetten via de projectoproep 'Jong in Malle' een jaarlijkse projectsubsidie in voor projecten die maatschappelijk gericht zijn en inzetten op verbinding.

Spelbegeleiders Ria en Julie: "We wilden de saaie, grijze buitenmuur al lang opvrolijken, maar het was er nog nooit echt van gekomen. De projectoproep gaf ons de ruimte hier verder over na te denken. We schreven het projectplan 'Dieren brengen warme zorg' waarin het idee en de te nemen stappen werden geconcretiseerd: we wilden een vrolijk tafereel op de muur aanbrengen dat de kinderen afleiding biedt tijdens hun ziekenhuisopname. Het projectplan werd positief onthaald door de gemeente, waarna we zoveel mogelijk stemmen moesten verzamelen. Met de hulp van collega's, vrienden en ouders van patiënten kreeg ons project een subsidie van 1.000 euro."

Tekeningen kinderen

Om het thema van de kinderafdeling door te trekken in de spandoeken, speelt het tafereel zich af in het bos. Zikki, de afdelingsmascotte, is jarig en nodigt al zijn vrienden uit voor het verjaardagsfeest bij hem thuis. Binnen dit kader gingen opgenomen kindjes en leerlingen van de Beeldacademie Lier, afdeling Malle aan de slag om hun versie van een bosdier te tekenen. Verschillende van die leuke en soms ook grappige tekeningen die de kinderen maakten, werden verwerkt in de spandoeken. "Het resultaat, vier spandoeken vol kleur en verhalen van 2 op 2 meter, mag er absoluut zijn", aldus Ria en Julie. "We gebruiken de spandoeken als zoek- en vertelplaten voor de opgenomen kindjes. Zo kunnen ze het aantal vlinders of ballonnen tellen en kunnen we samen onze fantasie de vrije loop laten tijdens een verhaal. Op die paar weken dat de spandoeken ophangen, kregen we al heel wat fijne reacties. De patiëntjes fleuren er echt van op."