Om op een duurzame manier gewicht te verliezen, is de combinatie tussen de juiste voedingsinname en voldoende beweging de beste basis voor een langdurig resultaat. In het lifestyletraject word je gedurende een zestal maanden begeleid door diëtisten, psychologen, kinesisten en de verpleegkundig coördinator.
We werken op maandelijkse basis samen in een kleine groep aan een gezonde levensstijl die je op lange termijn kan hanteren. De groep zorgt voor steun en aanmoediging: het uitwisselen van ervaringen tussen gelijkgestemden werkt motiverend en helpend. Daarenboven geeft een langdurige begeleiding van patiënten in een vaste groep een vertrouwd gevoel. Naast de groepssessies zijn er ook enkele individuele begeleidingsgesprekken voorzien bij de verschillende zorgverleners.
Aanvullend stimuleren we jou om in het bewegingstraject te stappen. Hierbij kom je op drie vaste momenten in de week in groep sporten in ons ziekenhuis onder begeleiding van een kinesiste.
Doorzetting en motivatie van jou en jouw omgeving zijn belangrijk. Jouw vaste contactpersoon zal je doorheen het begeleidingstraject ondersteunen en bijsturen waar jij aangeeft dat het nodig is. Zo kunnen we steeds extra afspraken plannen bij de diëtist, arts of psycholoog als het gewenste effect nog niet bereikt is.
Het lifestyle traject is opgebouwd rond drie pijlers. De vierde pijler medicatie is niet voor iedere patiënt van toepassing.
Het doel van het voedingsadvies is om jouw calorie-inname op een gezonde manier te verminderen en inzicht te krijgen in je eigen eetpatroon. Een duurzame verandering in je eetpatroon biedt immers een grote meerwaarde om op lange termijn gezonder door het leven te gaan.
Tijdens het eerste gesprek van ongeveer een uur doet de diëtiste een uitgebreide voedingsanamnese. Ze overloopt met jou het huidig voedingspatroon en stelt vragen over eventuele eerdere pogingen tot gewichtsverlies. De diëtiste zorgt op basis daarvan voor voedingsadvies op maat, volgens jouw behoeftes en binnen jouw mogelijkheden. Een opvolgconsult wordt voorzien na een zestal weken. Indien gewenst, kan dit individueel traject verdergezet worden.
Naast de individuele opvolging, bieden we een groepstraject aan als vervolg op de eerste drie sessies die je volgt tijdens het voortraject. Tijdens deze drie vervolgsessies – een per maand – geven we zowel voedingsadvies als tips omtrent beweging, en zoemen we in op het psychologische luik. De laatste terugkomsessie (sessie vier) wordt minstens twee maanden na de laatste groepssessie voorzien.
Lichaamsbeweging zorgt niet alleen voor extra verbranding, het verstevigt ook de spiermassa en activeert het metabolisme. Lichaamsbeweging is daarenboven goed voor lichaam én geest:
- Het stimuleert het gezondheidsgevoel.
- Je voelt je minder slap en moe.
- Het vermindert de stress.
- Het verbetert de alertheid.
We moedigen jou aan om deel te nemen aan de groepssessies in de goed uitgeruste kinézaal van ons ziekenhuis, waar we je leren sporten op een verantwoorde manier. We willen beweging deel laten uitmaken van jouw leven.
Vooraleer we het bewegingsprogramma opstarten, test en evalueert de arts fysische geneeskunde jouw algemene fysieke toestand en inspanningscapaciteit, eventueel aangevuld met een specifiek inspanningsonderzoek. Op basis van deze resultaten stellen we een individueel trainingsschema op zodat de training in veilige omstandigheden kan gebeuren.
Tijdens de begeleide groepssessie is er een kinesiste aanwezig die jou begeleidt en motiveert. We voorzien drie keer per week beweging met zowel krachttraining als uithouding. Je oefent op de loopband, crosstrainer, roeier, step en krachttoestellen. Het bewegingsprogramma zal je algemene fitheid en conditie verbeteren wat ook je zelfbeeld ten goede komt.
We eten niet alleen omdat we honger hebben, maar vaak ook uit gewoonte, verveling of omdat het gezellig en lekker is. Ook kunnen gedachten en gevoelens van stress een rol spelen in je eetpatroon en hoe je met gewicht omgaat. Emoties worden wel eens ‘weg gegeten’.
Al deze factoren maken het moeilijk om een strikt dieet vol te houden. Daarom zetten we in op een levensstijlverandering en baseren we ons op de vier vaardigheden die ook Eetexpert hiervoor gebruikt, de vier G’s. Het vinden van een evenwicht tussen die vier G’s is belangrijk.
- Genieten: Eten mag absoluut leuk zijn. Het is dan ook belangrijk om jezelf ontspannen eetmomenten te gunnen.
- Gevarieerd: Door een breed gamma aan voedingsmiddelen te eten, zorg je ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen, maar ook alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt dat het nodig heeft.
- Genoeg: Het is belangrijk goed te luisteren naar je lichaam. Heb je genoeg gegeten, of heb je nog een hongergevoel?
- Geregeld: eten doe je best op regelmatige tijdstippen. Planning wanneer en wat je zal eten, kan hierbij helpen.
Bovenstaande vier vaardigheden kunnen niet zonder elkaar. Ze zijn alle vier nodig om te kunnen spreken van gezond eetgedrag. (bron: www.eetexpert.be)
Een psycholoog kan je helpen bij het herkennen van foutief eet- en leefgedrag, kan een goede coach zijn in je motivatie tot gewichtsverlies, geeft je praktische tips en vaardigheden om met uitlokkende eetsituaties om te gaan en bewandelt met jou de weg naar een positiever zelfbeeld.
Naast inzet, een goede motivatie en een sterk begeleidend team, kan de ondersteuning met medicatie de kansen op succes vergroten. Het gebruik van medicatie in de behandeling tegen overgewicht is niet standaard. Als medicatie wordt toegevoegd aan het behandelplan, is dat altijd in combinatie met aanpassingen aan je levensstijl.
Kan medicatie een goede aanvulling zijn op jouw behandelplan? Dan maken we eerst een afspraak bij de dienst endocrinologie. Zij staan in voor de diagnose en behandeling van hormoonziektes en metabole aandoeningen waaronder obesitas. De endocrinoloog voert een uitgebreide anamnese uit en bekijkt of je in aanmerking kan komen voor ondersteunende medicatie. Een nuchtere bloedname minimum een week voor deze raadpleging is noodzakelijk.