Volg een restenarm dieet:
- Bij darmaandoeningen zoals uitstulpingen van de dikke darmwand (diverticulitis)
 - Bij een ernstige opstoot van de ziekte van Crohn
 - Ter voorbereiding van een coloscopie
 
Toegelaten
- Broodmaaltijden: wit brood, toast, beschuit, witte cracottes, witte pistolet, gewone cornflakes
 - Dranken: mineraalwater (niet-bruisend), sojamelk, sojadrink, koffie of thee met weinig melk, roosvicee, appelsap zonder pulp
 - Hartig broodbeleg: mager vlees (bv. gebraad, kip of kalkoenvlees, rookvlees, blaasham), jonge Hollandse kaas, smeerkaas, platte kaas natuur, magere kaassoorten, hard gekookt ei
 - Smaakstoffen: peper, zout, muskaatnoot (steeds matig te gebruiken)
 - Smeervetten: melkerijboter, margarine (bv. Planta, Roda …), dieetmargarine (bv. Vitelma progress), minarine (bv. Minelma, Effi)
 - Warme maaltijden: witte rijst en deegwaren, gezeefde bouillon, saus op basis van bouillon of sojamelk, mager vlees of vis, als dessert een droog koekje of sojamelk
 - Zoet broodbeleg: honing, siroop, confituur zonder pitjes of vellen, witte en bruine suiker
 
Niet-toegelaten
- Kruiden: alle verse kruiden en specerijen die in de bereiding blijven (bv. stukjes tijm, oregano), pikante kruiden (bv. lookpoeder, sambal oelek, paprika, cayennepeper)
 - Melk: melk en melkbereidingen zoals pudding, witte saus, karnemelk
 - Voedingsmiddelen met vezels: groenten, fruit, aardappelen, volkorenproducten