Het oor is op te delen in 3 grote delen: de uitwendige gehoorgang, het trommelvlies met daarachter het middenoor en het binnenoor met het slakkenhuis.
Het middenoor staat in rechtstreekse verbinding met de neus-keelholte via de buis van Eustachius waardoor de druk buiten het oor gelijk is aan de middenoordruk. Indien de buis van Eustachius onvoldoende werkt, kan er een onderdruk ontstaan in het middenoor waardoor het trommelvliesje naar binnen wordt getrokken. Door de onderdruk kan het slijmvlies geïrriteerd geraken en vocht afscheiden waardoor het middenoor gevuld raakt met vocht in plaats van lucht, dat noemen we een middenoorontsteking. Mogelijke gevolgen zijn een verminderd gehoor, pijn, luidere spreekstem, drukgevoel ...
Indien die klachten vaak optreden of de klachten lang blijven bestaan, kan een tijdelijke verluchting van het middenoor via een trommelvliesbuisje zinvol zijn.
Bij volwassenen plaatsen we een trommelvliesbuisje, indien mogelijk, onder lokale verdoving. Bij kinderen maken we gebruik van algemene verdoving. Die ingreep gebeurt in het daghospitaal.