Overslaan en naar de inhoud gaan

De schildklier ligt in de hals op de luchtpijp en produceert hormonen die belangrijk zijn voor de regeling van de stofwisseling. Een schildklieroperatie kan verschillende redenen hebben:

  • De schildklier werkt te hard (hyperthyreose): als medicatie de schildklierwerking onvoldoende kan onderdrukken, is een operatie noodzakelijk.
  • Er zit een knobbel in de schildklier: deze knobbel kan de oorzaak zijn van een te hard werkende schildklier en kan zo groot worden dat je last krijgt tijdens het ademen, slikken of spreken. De schildklier kan bovendien veel knobbels bevatten die kwaadaardig kunnen zijn, maar dat kan de NKO-arts enkel vaststellen tijdens de operatie.
  • Ook esthetische bezwaren kunnen een reden zijn voor operatie.

Behandeling

Er zijn drie mogelijke ingrepen bij een schildklieroperatie:

  • Totale thyroïdectomie: de chirurg verwijdert de schildklier volledig.
  • Subtotale thyroïdectomie: afhankelijk van de bevindingen tijdens de operatie verwijdert de chirurg grotendeels beide helften van de schildklier.
  • Hemithyroïdectomie of lobectomie: als het bv. niet duidelijk is of een knobbel goed- of kwaadaardig is, verwijdert de chirurg een volledige helft van de schildklier.

Bij elke ingreep maakt de chirurg een horizontale snede in de hals, waarna hij de schildklier geheel of gedeeltelijk verwijdert. Het verwijderde weefsel wordt soms al tijdens, maar zeker altijd na, de operatie microscopisch onderzocht. Afhankelijk van het type operatie blijven soms dunne slangetjes (drains) achter in het operatiegebied om opgestapeld bloed te kunnen afvoeren. Meestal verwijdert de arts deze drains na 24 tot 48 uur.

Lees meer over deze ingreep in de brochure.