Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwe MUG spoeddienst AZ Voorkempen
Investeren in gezondheid
Detail laadbak nieuwe MUG spoeddienst AZ Voorkempen

De spoeddienst nam een gloednieuw MUG-voertuig in gebruik. Dankzij de centrale ligging in de regio rijdt de MUG van AZ Voorkempen méér dan gemiddeld uit, goed voor bijna 1500 interventies per jaar. Dat komt neer op een 4-tal ritten per dag. Een veilige wagen die aangepast is aan de huidige noden is dus van essentieel belang.

 

Wat is een MUG?

MUG staat voor Mobiele Urgentiegroep. Dat is een mobiel medisch team, bestaande uit een spoedarts en een urgentieverpleegkundige, dat dringende geneeskundige hulp en gespecialiseerde bijstand verleent aan het team van een ambulance in een ernstige medische noodsituatie.

In het voertuig zelf worden geen patiënten vervoerd. Het is een speciaal ontworpen ambulancewagen met hoogtechnologische apparatuur.

“We kozen voor hetzelfde veilige en kwalitatieve model als onze vorige MUG-wagen, namelijk de Volvo XC90, aangevuld met enkele verbeteringen. Het nieuwe voertuig werd bijvoorbeeld uitgerust met het Volvo Intervention Pack, specifiek voor prioritaire voertuigen. Krachtigere remmen, een versterkte ophanging en chassis zorgen ervoor dat we snel én veilig op onze bestemming geraken”, vertelt Johan Christiaensen, adjunct-hoofdverantwoordelijke van de dienst spoedgevallen.

“Verder werd ook de verlichting vooraan op de wagen geoptimaliseerd waardoor we nog sneller opgemerkt worden als we prioritair rijden. En er werd gedacht aan de ergonomie van onze medewerkers. Eén grote medicatiekoffer werd opgedeeld in twee kleinere koffers. Eerst woog de koffer zo’n 13 à 14 kilogram, nu is dat slechts de helft”, vult Maarten Luyts, hoofdverantwoordelijke van de dienst spoedgevallen, aan. “Al ons materiaal past nu ook perfect in de kofferruimte waardoor we vier zitplaatsen vrij hebben. Artsen en verpleegkundigen in opleiding kunnen dus steeds mee uitrijden. Onze vorige wagen behouden we trouwens als reserve MUG-voertuig. Zo staan we steeds paraat.”