Overslaan en naar de inhoud gaan

Je kan in ons ziekenhuis ook terecht voor hoofdhuidkoeling. Het koelen van de hoofdhuid tijdens chemotherapie kan haaruitval voorkomen of verminderen. Door koeling trekken de bloedvaten samen waardoor er minder chemotherapie bij de haarwortel komt en die minder wordt beschadigd. Het haar zal dan langzaam verder groeien aangezien er minder beschadiging plaatsvindt.

  • Voor, tijdens én na de chemotherapie draag  een koelkap op je hoofd aangesloten is op het koelapparaat en wordt gekoeld door koelvloeistof. Normaal is de temperatuur van de hoofdhuid ongeveer 32°C. Door de koeling neemt deze af tot ongeveer 15 à 25°C.
  • Over het algemeen wordt hoofdhuidkoeling goed verdragen. De eerste 10 tot 15 minuten vinden patiënten het koud en onaangenaam, daarna went de koude. Er kan hoofdpijn optreden, maar die is goed behandelbaar met een pijnstiller. Andere bijwerkingen zijn er nauwelijks.

Hoofdhuidkoeling is mogelijk als:

  • Je kanker hebt in een weefsel of orgaan (bv. borst, darm, eierstok, baarmoeder …). Als je bloed- of lymfeklierkanker hebt, kom je niet in aanmerking voor hoofdhuidkoeling.
  • Je chemotherapie krijgt via een infuus.
  • Je geen ziekte hebt waarbij koude niet goed verdragen wordt. Bij enkele zeldzame ziekten passen we daarom hoofdhuidkoeling niet toe. Je arts kan hier meer info over geven.
  • Je arts beslist dat jij voor hoofdhuidkoeling in aanmerking komt.

De dikte of lengte van je haar is niet van belang bij hoofdhuidkoeling. Het is ook geen probleem als je haar geverfd is. Je haar verven kan je tussen de behandelingen met chemotherapie nog doen. Vraag je kapper dan wel om zo min mogelijk schadelijke stoffen te gebruiken (zoals waterstofperoxide).

Ervaringen

Lees enkele ervaringsverhalen op de website van ‘Stichting Geef HAAR een kans’: http://www.geefhaareenkans.com/het-verhaal-van/