Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij een neusbloeding bloedt meestal een klein bloedvaatje van het neusslijmvlies. Bij kinderen en jonge volwassenen is het vaak een vaatje vooraan op het neustussenschot. Bij ouderen is het ook wel eens een bloedvaatje achter in de neus en komt er zo bloed in de keel terecht.

Veel voorkomende oorzaak van neusbloedingen zijn verkoudheden. Dan droogt het neusslijmvlies uit, raakt geïrriteerd en veroorzaakt korsten. Als die losraken, kan het onderliggende slijmvlies schade oplopen en gaan bloeden. Andere oorzaken van neusbloedingen kunnen een ongeluk met de neus, beschadiging van het neusslijmvlies (bv. door medicijnen die in de neus worden verneveld), verhoogde bloeddruk, het gebruik van bloedverdunners of een allergie zijn.

Wat kan je zelf doen?

  • Blijf rustig, anders stijgt je bloeddruk en gaat de neus sterker bloeden.
  • Ga goed rechtzitten en houd je hoofd horizontaal.
  • Snuit na spoelen met koud drinkwater de neus zachtjes.
  • Oefen druk uit op je neus door stevig te knijpen op de neusvleugels. Blijf dit doen gedurende 5 tot 15 minuten.
  • Leg eventueel ijscompressen op de neusrug en het voorhoofd.
  • Blijft het bloeden duren? Ga dan naar je huisarts en neem je medicatie mee.

Behandeling

De arts bekijkt welke behandeling best past in functie van het bloedende bloedvaatje: aanbrengen van een neustampon, neuszalf, dichtbranden van het bloedvaatje of aanpassen van je medicatie. Alvorens de arts de behandeling start, maakt hij de neus goed schoon. Het slijmvlies van de neus ontzwelt en verdooft hij met watjes, die hij verwijdert vóór de behandeling.

Lees meer over de behandeling in de brochure.