Overslaan en naar de inhoud gaan

Amandelen hebben een belangrijke functie in het afweersysteem en het bestrijden van infecties. Wanneer ze de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet meer aankunnen, raken ze zelf ontstoken en zwellen ze fors op. Je krijgt dan met periodes keelpijn en koorts. Als de ontstoken toestand van de amandelen aanhoudt, krijg je klachten van moeheid, hangerigheid, afgenomen eetlust en slechte adem. In de hals voel je dan vaak verdikte lymfklieren. Zeer grote keelamandelen kunnen de ademhaling zelfs enigszins belemmeren. Je slaapt dan onrustig en gaat regelmatig snurken.

Behandeling

Hoe ziek je wordt of hoe vaak het gebeurt, bepaalt de keuze van de behandeling. Als medicatie de klachten onvoldoende bestrijdt, is het aangewezen om de amandelen weg te halen. Deze ingreep kan in dagopname of tijdens een korte opname van 2 dagen. De operatie duurt niet lang, maar is wel volledige onder narcose.

Bij volwassenen zitten de keelamandelen veel vaster dan bij kinderen en gaat de arts ze ‘uitpellen’. Hierbij maakt hij de keelamandelen nauwkeurig los van de onderliggende weefsellaag.

Lees meer over deze ingreep in de brochure.