Overslaan en naar de inhoud gaan

Volg een restenarm dieet:

  • Bij darmaandoeningen zoals uitstulpingen van de dikke darmwand (diverticulitis) 
  • Bij een ernstige opstoot van de ziekte van Crohn
  • Ter voorbereiding van een coloscopie 

Toegelaten

  • Broodmaaltijden: wit brood, toast, beschuit, witte cracottes, witte pistolet, gewone cornflakes
  • Dranken: mineraalwater (niet-bruisend), sojamelk, sojadrink, koffie of thee met weinig melk, roosvicee, appelsap zonder pulp
  • Hartig broodbeleg: mager vlees (bv. gebraad, kip of kalkoenvlees, rookvlees, blaasham), jonge Hollandse kaas, smeerkaas, platte kaas natuur, magere kaassoorten, hard gekookt ei
  • Smaakstoffen: peper, zout, muskaatnoot (steeds matig te gebruiken)
  • Smeervetten: melkerijboter, margarine (bv. Planta, Roda …), dieetmargarine (bv. Vitelma progress), minarine (bv. Minelma, Effi)
  • Warme maaltijden: witte rijst en deegwaren, gezeefde bouillon, saus op basis van bouillon of sojamelk, mager vlees of vis, als dessert een droog koekje of sojamelk
  • Zoet broodbeleg: honing, siroop, confituur zonder pitjes of vellen, witte en bruine suiker

Niet-toegelaten

  • Kruiden: alle verse kruiden en specerijen die in de bereiding blijven (bv. stukjes tijm, oregano), pikante kruiden (bv. lookpoeder, sambal oelek, paprika, cayennepeper)  
  • Melk: melk en melkbereidingen zoals pudding, witte saus, karnemelk
  • Voedingsmiddelen met vezels: groenten, fruit, aardappelen, volkorenproducten