Elke arts waarmee je in contact komt, mag prestaties aanrekenen. De verstrekkingen die hij doet tijdens een raadpleging of operatie (bv. aanleggen van gips of naaien van wonde) worden apart op de factuur vermeld en dienen ook te worden betaald.
Ereloon bij ziekenhuisopname
- Elke betrokken arts tijdens jouw opname heeft het recht om bovenop het basistarief voor zijn dienst een ereloonsupplement te vragen. Informeer bij je behandelende arts naar de ereloonsupplementen die hij toepast.
- Het ziekenhuis werkte hiervoor een financiële regeling uit in samenspraak met onze artsen, waarbij een arts maximaal een ereloonsupplement van 200% mag aanrekenen. Dit supplement betaalt jouw ziekenfonds niet terug, maar jouw hospitalisatieverzekering eventueel wel.
- Een deel van dit ereloonsupplement gebruiken we voor investeringen in het voordeel van de patiënt.
- De ereloonsupplementen worden gefactureerd door het ziekenhuis en betaal je nooit rechtstreeks aan de arts.
- Het type kamer dat je kiest bij een opname in het ziekenhuis bepaalt hoeveel kamersupplement het ziekenhuis mag aanrekenen. De arts mag enkel ereloonsupplementen aanrekenen op eenpersoonskamers.
Uitzondering: er mag geen ereloonsupplement worden aangerekend als je in een eenpersoonskamer verblijft:- Om gezondheidsredenen of omdat een eenpersoonskamer nodig is voor een specifiek onderzoek, behandeling of toezicht.
- Op de spoedafdeling en de afdeling intensieve zorgen omdat je daar altijd op een eenpersoonskamer ligt.
- Omdat er geen twee- of meerpersoonskamers meer beschikbaar zijn.
Ereloon bij raadpleging
- Geconventioneerde zorgverlener: rekent enkel het basistarief aan, vastgelegd door het RIZIV
- Niet-geconventioneerde zorgverlener: bepaalt zelf zijn ereloonsupplement
- Gedeeltelijk geconventioneerde zorgverlener: rekent op bepaalde plaatsen, dagen en uren het basistarief aan. Buiten die tijdstippen vraagt hij een ereloonsupplement.
Bekijk hieronder de conventiestatus van je arts of neem een kijkje op de website van het RIZIV.