-
Pijnmedicatie onder pilvorm komt via de maag in de bloedbaan terecht. Het effect is pas merkbaar in het zenuwstelsel nadat de medicatie een barrière tussen bloed en hersenen is gepasseerd. Deze barrière houdt een belangrijke hoeveelheid medicatie tegen. Om toch voldoende concentratie van het middel in het zenuwstelsel te krijgen, moet de dosis in pilvorm vaak opgedreven worden.
-
Een pompsysteem is een alternatieve toedieningsvorm waarbij de pijnmedicatie rechtstreeks in het vochtcompartiment rondom de hersenen en ruggenmerg (hersenvochtcompartiment) terecht komt. Hierdoor is slechts een fractie van de concentratie nodig in vergelijking met de pilvorm. Dit systeem pompt continu medicatie naar het ruggenmergkanaal.
Wie komt in aanmerking?
Een pijnpomp kan de laatste optie zijn bij patiënten met ernstige slijtage van de rug waar rechtstreekse ingreep op de wervelzuil geen kans op slagen heeft en waar alle andere therapieën gefaald hebben.
Procedure
We kunnen de procedure starten wanneer een patiënt een zenuwpijnsyndroom vertoont dat niet meer beantwoordt aan de klassieke behandelingen en waarbij een pijnpomp procedure veel kans op succes heeft. De mutualiteiten voorzien een volledige terugbetaling indien aan alle voorwaarden wordt voldaan. De patiënt betaalt dan enkel een administratiekost van maximum 150 euro. Om deze kosten terug te betalen eisen de mutualiteiten eisen wel een strikte naleving van alle voorgeschreven regels . Het gaat immers om een techniek waarbij het gebruikte materiaal (programmeerbare pomp) zeer duur is,
- De patiënt moet correct geselecteerd worden. Dit is de taak van de behandelend arts of neurochirurg.
- De patiënt moet gezien worden door een psychiater en een specialist van de pijnkliniek. Er mogen geen tegenindicaties bestaan voor deze beide artsen. In de pijnkliniek wordt tevens een pijnevaluatieformulier opgesteld.
- De neurochirurg plaatst tijdens een eerste ingreep een buisje (katheter) in het ruggenmergkanaal, aangesloten op een subcutaan reservoir. Daarna volgt een proefperiode van minstens 4 weken waarbij de pijnmedicatie via een uitwendige pomp naar het inwendig systeem wordt gestuurd. Hiervoor werken we samen met een firma die de pompsystemen aflevert op huurbasis. Tijdens die proefperiode mag de patiënt thuis verblijven onder strikte opvolging van een thuisverpleegkundige en mag hij zijn dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk hervatten om de werking van de intrathecale medicatietoediening te testen.
- Na 4 weken proeflopen wordt de patiënt teruggezien door de collega van de pijnkliniek. Die beoordeelt samen met de patiënt het effect van de intrathecale toediening van pijnmedicatie aan de hand van een tweede pijnevaluatieformulier. Richtlijn voor een goed effect is een pijnvermindering van minstens 50%.
- Is er een duidelijk gunstig effect op de pijnklachten, kan de neurochirurg overgaan tot het plaatsen van een inwendige pijnpomp. Dit volledig inwendig systeem geeft hetzelfde effect op de pijn als de uitwendige proefpomp.
- Gemiddeld om de 2 à 3 maanden wordt het pompsysteem bijgevuld via een vuldopje in het midden van de pomp. Dit vuldopje wordt doorheen de huid aangeprikt waarna de rest van het product in de pomp wordt verwijderd en de pomp met nieuw product wordt gevuld. Deze vullingen gebeuren op de raadpleging, meestal via de pijnkliniek.