Op de afdeling intensieve zorgen is er een specifieke werkwijze met betrekking tot de geïnformeerde toestemming bij wilsonbekwame patiënten. Dat vermelden wij in het dossier als “algemeen informed consent”.
Redenen specifieke werkwijze
- Door ziekte ben je vaak zelf gedeeltelijk of geheel wilsonbekwaam.
- Vaak handelen we op intensieve zorgen met hoogdringendheid en is het niet mogelijk om voor elke invasieve therapie apart geïnformeerde toestemming te vragen. Bij kritieke patiënten is intensieve behandeling vaak een opeenvolging van invasieve handelingen met de bedoeling de toestand van de patiënt te handhaven en te verbeteren.
- Daarnaast is het vooral in het begin van een behandeling niet altijd duidelijk wie juridisch de wettelijke vertegenwoordiger is van de patiënt of ontbreken er contactgegevens.
In praktijk
- Bij opname overhandigen we een informatiebrochure over de werking van de dienst intensieve zorgen aan de wilsbekwame patiënt, of bij wilsonbekwaamheid aan de vertegenwoordiger. De meest voorkomende behandelingen, procedures en ingrepen lichten we hierin kort toe.
- Na opname voert de behandelende arts een gesprek met de patiënt of zijn wettelijke vertegenwoordiger, of bij afwezigheid met diegene die de zieke begeleidt.
- We geven informatie over de ziekte, het doel en de noodzaak van de behandeling, onderzoeken en operaties. We bespreken ook de risico's en alternatieven voor zover relevant. We maken hiervan een aantekening in het dossier.
- Het behandelende team houdt familieleden van wilsbekwame patiënten zo goed mogelijk op de hoogte van de evolutie van de gezondheidstoestand. Indien mogelijk, bespreken we vooraf behandelingen en onderzoeken, zeker als het gaat om operatieve ingrepen, zoals herinterventie of aanleg tracheostomie.
- Soms is het niet mogelijk om de patiënt of zijn vertegenwoordiger uitgebreid te informeren vooraleer een procedure werkelijk wordt aangevat wegens de ernst van de ziektetoestand en hoogdringendheid. De arts handelt dan in het algemeen belang van de patiënt en in alle eer en geweten. Nadien geven we alle noodzakelijke informatie.
- Bij wilsonbekwaamheid van de patiënt bespreekt de arts de planning en evolutie met de familie of verwanten. De arts zal dan ook bijkomende informatie inwinnen en beslissingen nemen in overeenstemming met de wet op de patiëntenrechten.
- Bij hoogdringendheid, bij afwezigheid van een wettelijke vertegenwoordiger, bij twijfel of bij onenigheid tussen verwachten in dezelfde graad, dient de beroepsbeoefenaar beslissingen te nemen.