Het plaatsen van een knieprothese (knieartroplastiek) overwegen we als je iets ouder bent en last hebt van vergevorderde slijtage van de knie. De versleten gewrichtsvlakken worden afgezaagd en ter hoogte van het bovenbeen vervangen door een metalen gedeelte. Ter hoogte van het scheenbeen worden ze vervangen door een hard plastic gedeelte dat we met een metalen steel in het scheenbeen vastzetten.
Ingreep
- Vastzetting beide knieprotheseonderdelen: dit kan met cement of met een cementloze totale knieprothese waarbij de chirurg de prothese klemvast aanbrengt zodat deze op het bot kan vastgroeien. Meestal wordt het gedeelte van het bovenbeen zonder cement en het gedeelte van het scheenbeen met cement vastgezet.
- Versleten knieschijf: we vervangen deze door een harde plastic prothese.
- Slijtage van het gewricht tussen knieschijf en bovenbeen: we vervangen de versleten gewrichten door een plastic en een metalen prothese.
- Slijtage aan de binnen of buitenkant van de knie: we vervangen alleen de versleten binnen- of buitenzijde van de knie door een metalen en plastic gedeelte. We plaatsen dus eigenlijk een halve nieuwe knie.
- Slijtage in de gehele knie: we vervangen de gewrichtsoppervlakken van het bovenbeen en het scheenbeen.
Nazorg
- Na een kunstknieoperatie kan je je knie volledig strekken en tot 100° buigen.
- Je kan je lichaamsgewicht pijnloos dragen.
- Gedurende een halfjaar voelt de knie nog warm aan.
- Het succespercentage van deze operaties is groot. Na 10 jaar is in 90% van de gevallen nog steeds sprake van een goed resultaat.
- Omdat een nieuwe knie geen onbeperkte levensduur heeft, stellen we de operatie bij jonge patiënten zo lang mogelijk uit.