Binnen AZ Voorkempen benaderen we de vraag naar euthanasie als een onderdeel van jouw zorgproces. In dit proces staan jij en jouw naasten centraal, staan we stil bij jouw beleving en levensvisie. De waardigheid van het leven tot aan het einde ervan, maakt deel uit van de visie en overtuiging die wij nastreven.
Euthanasie is één van de mogelijke beslissingen die je, in overleg met jouw behandelende arts en familie, zou kunnen nemen in verband met het levenseinde. In ons ziekenhuis is euthanasie mogelijk als een weloverwogen actief eindpunt van jouw zorgproces. Het palliatief supportteam is bij deze vragen het aanspreekpunt. Naast correctie informatie bieden zij jou en je naasten begeleiding in nauwe samenwerking met het zorgteam.
Je kan steeds euthanasie aanvragen en bespreken met je behandelende arts, maar om euthanasie uit te voeren moet er voldaan zijn aan een aantal voorwaarden.
Voorwaarden
1. Om euthanasie aan te vragen, moet je voldoen aan een aantal algemene voorwaarden:
- Je moet een ernstige of ongeneeslijke aandoening hebben.
- Je lijdt hierdoor ondraaglijk en dat kan niet gelenigd worden.
- Jij moet zelf euthanasie aanvragen, vrij van enige externe druk. Niemand anders kan dit voor jou doen.
- Je moet er meerdere keren met je arts over gesproken hebben.
- Je moet je verzoek op papier, met datum en handtekening, aan je arts richten.
2. Afhankelijk van jouw toestand zijn er bijkomende voorwaarden:
- Je bent wilsbekwaam en zal niet meer lang leven:
- Je bent wilsbekwaam als je je bewust bent van je situatie, het verloop van je ziekte en de mogelijke behandelingen.
- Als je ongeneeslijk ziek bent en niet meer lang te leven hebt, beoordelen je behandelende arts en een collega-arts jouw euthanasie-aanvraag. Als je voldoet aan de algemene voorwaarden en er wordt verwacht dat je op korte termijn zal sterven, kan je behandelende arts jouw euthanasie uitvoeren.
- Je bent wilsbekwaam en zal niet overlijden binnen een bepaalde tijd:
- Als je euthanasie wil maar niet op korte termijn zal sterven, zal een team van drie artsen hierover oordelen. Elke arts onderzoekt jouw vraag en toestand voor hij wel of niet akkoord gaat. Eén van de artsen moet een psychiater of specialist in jouw ziekte zijn.
- De euthanasie kan niet onmiddellijk worden uitgevoerd. Je moet minstens 1 maand wachten na de datum waarop jij een schriftelijk verzoek tot euthanasie indiende.
- Je bent niet meer wilsbekwaam:
- Als je wilsonbekwaam bent, kan je geen aanvraag tot euthanasie meer indienen. Je kan wel een wilsverklaring voor euthanasie indienen, die je aangevraagd hebt toen je nog gezond en wilsbekwaam was.
- De euthanasie mag enkel worden uitgevoerd als je niet meer bij bewustzijn bent en als de artsen ervan overtuigd zijn dat je niet meer bij bewustzijn zal komen. Als je verward bent door bv. een hersentumor of dementie, kan de arts geen euthanasie uitvoeren.
3. Meer informatie
Wens je meer informatie over de wetgeving rond euthanasie en de wilsverklaring? Dan verwijzen we je graag naar volgende organisaties:
Medisch begeleid sterven
Er zijn ook andere manieren om iemand menswaardig te laten sterven. De meest voorkomende manieren van medisch begeleid sterven zijn:
- Behandeling stopzetten: als de behandeling niet meer helpt om jouw medisch probleem op te lossen of te verbeteren, kunnen artsen beslissen om niet meer te starten met een behandeling of om deze stop te zetten.
- Pijn bestrijden: het toedienen van pijnstillende medicatie in doseringen en combinaties om pijn op een adequate manier te controleren tot het natuurlijk moment van overlijden.
- Palliatieve sedatie: het toedienen van bewustzijnsverlagende medicatie om het bewustzijn van een terminale patiënt zodanig te verlagen dat hinderlijke en weerbarstige symptomen op een adequate manier kunnen worden gecontroleerd.
Waar kan je terecht bij vragen?
Heb je nog vragen, dan kan je steeds terecht bij ons palliatief supportteam. Dit team ondersteunt jou in het streven naar een waardig leven en een waardige dood.