Er zijn twee types abortussen:
- de medische abortus – de medische zwangerschapsafbreking
- de abortus op eigen vraag – abortus provocatus
Afhankelijk van het type wordt de aanpak en de begeleiding aangepast. In beide gevallen willen wij jou zo goed mogelijk ondersteunen.
Wat bij een medische abortus?
- Een medische abortus kan worden uitgevoerd indien:
- De zwangerschap de gezondheid van de moeder bedreigt.
- Het ongeboren kind zwaar en ongeneeslijk ziek is – hierbij horen tevens chromosomale afwijkingen vastgesteld bij een NIPT/vruchtwaterpunctie.
- Op een medische abortus staat geen maximumtermijn, uiteraard heeft een snelle aanpak na de diagnose/beslissing de voorkeur.
- Bij een medische reden kan de zwangerschapsafbreking gebeuren in AZ Voorkempen. Samen met de arts wordt besproken hoe, waar en wanneer dit zal gebeuren. De vroedvrouw zal je begeleiden tijdens de ziekenhuisopname. En een multidisciplinair team biedt je hulp vanuit hun eigen deskundige ondersteuning (team Gebroken Verwachting). Psychologische begeleiding en hulp van de sociale dienst wordt (indien gewenst) voorzien. Zij zullen je helpen met beslissingen rond een afscheidsritueel of beslissingen rond crematie/begrafenis en dergelijke. Zij werken nauw samen met de gynaecologen en vroedvrouwen van de kraamafdeling.
- Bij een intra-uterien (in de baarmoeder) overlijden bieden we binnen AZ Voorkempen een gelijkaardige medische, emotionele en sociaal/praktische begeleiding aan.
- Wij werken nauw samen met:
- Het Berrefonds. Een fonds dat een houvast biedt bij het verlies van een kind.
- Boven de wolken . Boven De Wolken biedt gratis professionele fotosessies aan voor sterrenouders bij het verlies van hun baby.
- Oona Foundation. Deze stichting biedt gratis opbaringsmateriaal aan.
- Er bestaat de mogelijkheid om aan te melden bij Cozapo : een contactgroep voor ouders die een gewenste zwangerschap beëindigen omdat de prenatale testen ernstige afwijkingen bij het kind aantoonde.
Wat bij een abortus op eigen vraag?
- Een abortus op eigen vraag kan in België onder een aantal wettelijke voorwaarden:
- De zwangerschapsduur is onder de 13 weken
- De abortus kan ten vroegste 6 dagen na het eerste gesprek met de arts die de zwangerschap zal afbreken in het abortuscentrum
- Wij werken samen met Labyrint (ZAS) en Luna Antwerpen maar uiteraard bent je vrij in de keuze van een abortuscentrum
- Je kan in AZ Voorkempen terecht voor de echografische diagnose van de zwangerschap, nadien zal je worden doorverwezen naar een abortuscentrum. Daar zal je een gesprek hebben met een arts en pyscholoog. Na de bedenktijd van 6 dagen kan er overgegaan worden tot een abortus.
- Ook na de zwangerschapsafbreking kan je in AZ Voorkempen terecht voor de gynaecologische controle en bespreking/opvolging van anticonceptie.
Waar kan ik nog extra informatie vinden?
Fara: een luister en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes, bereikbaar via mail en telefonisch 016/38 69 50 of via hun anonieme online chatroom.
Zanzou: een uitgebreide website rond alle onderwerpen rond seksuele gezondheid in 14 talen
Sensoa: voor meer infomatie over tienerzwangerschappen, abortus of seksualiteit
Cozapo: een contactgroep voor ouders die een gewenste zwangerschap afbreken na prenataal onderzoek