Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwe behandelkamer op dienst spoedgevallen AZ Voorkempen
Investeren in gezondheid

De spoeddienst van AZ Voorkempen werd uitgebreid en een groot stuk van de afdeling werd vernieuwd. Het ziekenhuis investeerde in totaal 2,6 miljoen euro in de werken. De nieuwe indeling zorgt voor meer privacy en een betere doorstroming voor patiënten.

Nood aan uitbreiding

Tijdens de coronapandemie installeerde het ziekenhuis tijdelijke containers om gescheiden patiëntenstromen te kunnen realiseren. Maar door het stijgende aantal patiënten drong een meer permanente oplossing zich op. ”Sinds 2019 steeg het aantal patiënten op onze spoeddienst met 12%”, licht medisch diensthoofd dr. Nicolas Léonard toe. “In 2024 hielpen we meer dan 26.000 patiënten, gemiddeld zo’n 71 patiënten per dag. We hadden dringend nood aan meer ruimte, die bovendien beter aangepast is aan de verschillende patiëntenstromen en de steeds meer gespecialiseerde en technologisch geavanceerde zorgen op onze spoeddienst.”

De werken kostten in totaal 2,6 miljoen euro en namen meer dan een jaar in beslag. Omdat de spoeddienst tijdens de werken 24/7 zorg moest blijven verlenen, werden de werken in verschillende fases uitgevoerd. “Dit betekende dat we de werking van onze afdeling in elke fase opnieuw moesten aanpassen. We zijn dan ook erg dankbaar voor de flexibiliteit van het hele team en alle patiënten gedurende deze periode“, zegt hoofdverpleegkundige Maarten Luyts.

Betere doorstroming

Er werd een extra triageruimte toegevoegd zodat voor meerdere patiënten tegelijkertijd bepaald kan worden hoe dringend zij verzorging nodig hebben. Voor dringend ziekenvervoer werd een aparte overdekte luifel gecreëerd. De gespecialiseerde reanimatie- en traumaruimte zijn snel bereikbaar voor levensbedreigende aandoeningen. Voor niet-levensbedreigende zorg is er een aparte ‘fast-track’ behandelzone. Deze parallelle aanpak zorgt ervoor dat zowel kritieke als minder kritieke patiënten sneller behandeld worden.

AZ Voorkempen is één van de eerste regionale ziekenhuizen in België om verpleegkundig specialisten in dit parallelle traject te integreren. Dankzij de officiële erkenning van de overheid eerder dit jaar kunnen deze hoger opgeleide verpleegkundigen ingezet worden om onder supervisie van een urgentiearts hun verpleegkundige taken te combineren met enkele eenvoudige medische handelingen.

In totaal zijn er nu vijftien verschillende behandelruimten, twee triageruimten en drie verschillende wachtzalen die helpen om patiënten onder te brengen op basis van hun specifieke behoeften. “Kleine veranderingen, zoals een directe doorgang naar medische beeldvorming, maken een groot organisatorisch verschil en betekenen een belangrijke tijdswinst bij kritieke behandelingen”, legt Maarten uit.

Meer comfort, privacy en ‘wachtverzachters’

De voordelen van de renovatie zijn nu al merkbaar. De aparte wachtzalen en nieuwe behandelkamers bieden meer licht, comfort en privacy voor de patiënten. De afdeling zet ook in op betere informatievoorziening door vrijwilligers, zogenaamde ‘wachtverzachters’. Oorspronkelijk werden ze ingeschakeld om patiënten mee wegwijs te maken tijdens de werkzaamheden. Omdat ze zorgden voor meer rust bij de wachtende patiënten en vaak die eerste angst en onwetendheid mee opvingen, heeft het ziekenhuis ervoor gekozen om de wachtverzachters permanent in te zetten.