Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan je moeilijk inslapen en val je pas tegen de ochtend in slaap? Word je ‘s nachts vaak wakker en geraak je niet meer in slaap? Ben je overdag doodop en eens je in bed ligt klaarwakker? Kan je je moeilijk rustig maken en staat je hoofd altijd 'aan'? Heb je ongeveer alles geprobeerd om toch maar beter te kunnen slapen, en is dat al meer dan drie maanden bezig? Dan is de cognitieve gedragstherapie voor insomnie, of cognitive behavioral therapy for insomnia (CBTi), iets voor jou! We helpen jou om zonder medicatie beter te leren slapen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 80 % van de patiënten met insomnia of slapeloosheid gebaat is met cognitieve gedragstherapie (CBTi) of slaaptraining en dus nadien beter slapen. Het doorbreken van de vicieuze cirkel staat hierbij voorop: het vergroten van zelfredzaamheid, zelfcontrole en het aanleren van probleemoplossende vaardigheden.

CBTi wordt aangeboden na een intake bij de psycholoog van onze slaapkliniek Olivier Deboel waarin hij peilt of dit voor jou de meest geschikte aanpak is. Mogelijks word je doorverwezen naar een specialist (neuroloog, pneumoloog, psychiater) om na te kijken of er somatische oorzaken aan de basis liggen van jouw probleem. Indien de insomnia verband houdt met een depressie, rusteloze benen, periodische beenbewegingen, slaapapneu of andere somatische aandoeningen moeten deze gepast behandeld worden.

Nieuw vanaf mei 2025: groepstraining voor slapeloosheid

In zeven groepssessies leren we je beter slapen. In kleine groepen van maximum 10 deelnemers stimuleren we elkaar om de juiste dingen te doen, van elkaar te leren en uiteindelijk beter te slapen.

De slaappsycholoog bepaalt na een intake of de groepstraining voor jou de beste optie is. Maak hiervoor een afspraak via het afsprakenbureel van AZ Voorkempen via 03 380 20 30.

Wat komt aan bod?
  • Kennismaking
  • Hoe werkt onze slaap?
  • Een andere aanpak om met de onderliggende problemen van de slaapproblemen (gedachten, gevoelens, gedrag) om te gaan
  • Van jezelf zorgen maken in bed naar ontspanning
  • Slaaphygiëne: do's and don'ts
  • Concrete oefeningen
Trainers
  • Olivier Deboel (klinisch psycholoog - slaappsycholoog)
  • Louis Beysen (klinisch psycholoog)
Wanneer?

Op dinsdagen 6 mei, 13 mei, 20 mei, 27 mei, 3 juni, 10 juni, 24 juni telkens van 8.30 tot 10.00 uur. We gaan stipt van start.

Waar?

Vergaderzaal Fluisteraar in AZ Voorkempen, Oude Liersebaan 4, 2390 Malle
Je hoeft je niet in te schrijven aan de balie. Volg route C302 via de tweede verdieping. 

Prijs?

17,50 euro