Overslaan en naar de inhoud gaan

Een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) is een mondbeugel die tijdens je slaap je onderkaak naar voren houdt. Deze beugel helpt het zachte gehemelte, de keelholte en de tong te stabiliseren, zodat ze niet gaan trillen (snurken) en/of de luchtweg belemmeren (slaapapneu).

Een op maat gemaakt MRA dat nauw aanpast op je tanden, in combinatie met een goede opvolging, is een absolute voorwaarde voor een succesvolle MRA-behandeling. Deze behandeling kan dus ook alleen maar door een MRA-specialist worden uitgevoerd in samenspraak met andere behandelende artsen. Ons ziekenhuis biedt deze behandeling aan vanuit het multidisciplinair slaapteam.

Wanneer kom je in aanmerking voor terugbetaling?

Het MRA wordt enkel terugbetaald door jouw ziekenfonds rechtstreeks aan het behandelende centrum, als er wordt voldaan aan strikte RIZIV-voorwaarden:

  • De diagnose moet gesteld worden op basis van een recente slaaptest.
  • De ernst of graad van de slaapapneu moet matig tot ernstig zijn. Dit betekent dat er een obstructieve apneu-hypopnee index (OHAI) van meer dan 15/uur aanwezig moet zijn.

Of je al dan niet in aanmerking komt voor een terugbetaling, zal het MRA-traject niet beïnvloeden. Om de kans tot slagen zo groot mogelijk te maken, moet je het volledige traject volgen.