Geriatrie: veel variatie, dankbaarheid en een hecht team
Waarom werken als verpleegkundige op de afdeling geriatrie? Woorden zoals variatie, dankbaarheid en een hecht team komen meteen naar boven. Een niet te onderschatten job, maar met veel mooie kanten. Jill en Nathalie kozen voor geriatrie en vertellen ons graag waarom.
Van schoonheidsspecialiste naar geriatrisch verpleegkundige
Jill werkt nu een 10-tal maanden als verpleegkundige op de afdeling geriatrie in AZ Voorkempen. “Ik ben schoonheidsspecialiste, maar wou altijd graag verder studeren. Door omstandigheden heb ik dat niet meteen kunnen doen na het middelbaar. Via de VDAB heb ik die droom toch kunnen oppakken en schoolde ik me om tot verpleegkundige.”
“Na mijn studies startte ik als verpleegkundige in een rusthuis. Dat was niet mijn ding waarna ik op de afdeling geriatrie in AZ Voorkempen terecht kwam. En kijk, na een dikke 4 jaar hang ik hier nog altijd rond”, vertelt Nathalie.
“Werken als verpleegkundige in een rusthuis is totaal niet te vergelijken met de verpleging op de afdeling geriatrie hier in het ziekenhuis. Dat is dag en nacht verschil. Dit is bijvoorbeeld een acute dienst terwijl het rusthuis chronisch is. In een rusthuis zie je bijna elke dag dezelfde bewoners, hier zien we veel verschillende patiënten en dat vind ik aangenaam.”
Meer dan wassen en plassen
Aanvankelijk hadden Jill en Nathalie beiden niet de intentie om op een geriatrische afdeling te gaan werken, maar ze blijven er nu graag plakken. Jill: “Ik had zelf nooit interesse in ouderenzorg, maar familie en vrienden zeiden regelmatig dat ik ‘een goei’ zou zijn voor bij de ouderen. Toen er een plaats vrijkwam op de afdeling geriatrie, ben ik ervoor gegaan en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad.”
Wat werken op de afdeling geriatrie zo interessant maakt? Dat is voor Nathalie duidelijk: het hechte team dat elkaar steeds helpt waar nodig. “Het kan soms heel druk zijn, maar tussendoor houden wij het luchtig en ludiek. Dat maakt de drukte dragelijk en maakt het plezant om bij ons te werken.”
“Ook de afwisseling is leuk. Elke dag is een andere dag, je weet nooit wat er gaat gebeuren”, vult Jill aan. “Op geriatrie komen er veel verschillende ziektebeelden samen waardoor je zoveel ervaring opdoet en blijft oefenen en bijleren. Alle verpleegkundige technieken komen hier aan bod, van maagsondages en verblijfssondes tot wondzorg. Geriatrie is zoveel meer dan wassen en plassen, daar bestaat vaak een verkeerd beeld over.”
Dankbaarheid en veel koekjes
Nathalie: “Op de afdeling geriatrie liggen regelmatig patiënten die alleen zijn, waarbij geen vrienden of familie meer op bezoek komen. Als je daar een kwartiertje bij kan gaan zitten, is dat leuk. Die mensen fleuren helemaal op en zijn enorm dankbaar.” Jill bevestigt, “die dankbaarheid van patiënt én familie blijft hangen. Er is zeer veel appreciatie, ook in de vorm van koekjes, chocolaatjes en leuke kaartjes. Toch kunnen onze patiënten ook nors of lastig zijn. Op beide momenten moet je dan je professionaliteit behouden. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar als ze dan achteraf naar huis gaan en je bedanken voor de goede zorgen, dat doet me dan wel iets.”
“Door die kleine dingen die je extra kan doen voor een patiënt ga je met veel voldoening naar huis."
"Een tijd geleden vroeg een patiënt om de televisie op de juiste post te zetten zodat hij het WK kon zien dat zo dadelijk ging beginnen. Later, in één van de volgende kamers, zagen we dat een meneer ook voetbal aan het zien was, maar zijn televisie stond op een andere post. Dan ben ik toch even teruggekeerd om de juiste post op te gaan zetten in de vorige kamer. Die meneer was heel dankbaar en had ik echt gelukkig gemaakt. Dat is plezant”, vertelt Nathalie.
Omgaan met het levenseinde
Nathalie en Jill steken het niet onder stoelen of banken, verpleegkundige op geriatrie is een niet te onderschatten job. “Het levenseinde is bijvoorbeeld iets wat meer voorkomt op geriatrie dan op een andere afdeling. Wij hebben een palliatieve kamer en worden hierbij goed ondersteund door het Palliatief Support Team en de pastorale dienst. Ik kan dit persoonlijk goed plaatsen. Onze patiënten zijn 80 à 90 jaar, een 70-jarige zien wij zelden op geriatrie. Die mensen hebben een goed leven gehad. We doen altijd ons best om te zorgen voor een ziekenzegening als men dat wenst en voor een goede ondersteuning van de familie. Dat zijn de laatste dingen die we voor hen kunnen doen, dus dat doen we met heel ons hart”, vertelt Jill.
Kriebelt het om zelf verpleegkundige te worden op onze afdeling geriatrie? We ontvangen je met open armen!
Solliciteer via ons vacatureportaal en wie weet vervoeg jij binnenkort een leuk team van alle leeftijden waar collegialiteit belangrijk is. Bovendien komen je technische handelingen zeker aan bod en krijg je een zeer gevarieerd takenpakket.
Tot binnenkort?