Overslaan en naar de inhoud gaan
Zorg op maat

Wetenschappelijke publicaties tonen aan dat tot 20 % van de patiënten die een totale knieprothese (TKP) krijgen niet tevreden zijn over het resultaat van hun operatie. Ondanks vooruitgang in technieken, materialen en inzichten blijft dit percentage onveranderd. Begin 2021 startte dr. Bart Stuyts, orthopedisch kniechirurg, met een innovatieve techniek die een beter en natuurlijker resultaat geeft. Recent voerde hij de operatie voor de honderdste keer uit.

Een van de redenen van de ontevredenheid bij een TKP is dat de specifieke anatomie van iedere individuele patiënt niet gerespecteerd wordt. Bij de meest courante operatietechniek wordt het geopereerde been recht gezet. Hierdoor verandert de oriëntatie van de gewrichtslijn en wordt er op een onnatuurlijke manier op de ligamenten aan de binnen- en buitenzijde van de knie gewrongen. Dit geeft een onnatuurlijk gevoel aan de knie, waardoor we niet van een nieuwe knie kunnen spreken, maar van een kunstknie. Iedere patiënt heeft een unieke knie, zowel qua vorm als qua assen. Bij een standaard TKP wordt de bestpassende prothese geïmplanteerd, maar geen unieke prothese voor de patiënt. 

Aanvullende scan

Sinds begin 2021 voerde dr. Stuyts al 100 keer een nieuwe, innovatieve techniek uit waarbij wel rekening wordt gehouden met de specifieke afwijking en unieke anatomie van iedere patiënt. Dr. Bart Stuyts legt uit: “Bij deze procedure maken we na het stellen van de diagnose een aanvullende scan. Deze beelden worden naar de orthopedische firma in Zwitserland gestuurd voor een 3D-analyse (foto 1). Aan de hand van deze analyse sturen zij me een voorstel van het 3D-plan (foto 2) voor de ingreep ter goedkeuring. Hierna vervaardigt de firma de geïndividualiseerde prothese (foto 3). Per op maat gemaakte knieprothese zijn er ook andere instrumenten nodig die op maat worden gemaakt. De coupeblokken worden op het uiteinde van het dijbeen en bovenzijde van het scheenbeen vastgemaakt om zaagsnedes te maken die specifiek zijn voor iedere individuele patiënt.”

Prothese aangepast aan knie, niet andersom

Doordat er rekening gehouden wordt met de oorspronkelijke assen en vorm van de knie, past deze op maat gemaakte knieprothese beter en voelt ze natuurlijker aan bij de patiënt. De prothese wordt aangepast aan de knie en niet andersom. Hierdoor is de kans op een verbeterde outcome en ‘vergeten knie’, waarbij de patiënt niet beseft dat er een prothese in zijn knie zit omdat dit als een natuurlijke knie aanvoelt, na de operatie veel groter. “Wanneer een knieprothese onvermijdelijk is, kan de patiënt kiezen tussen de standaard totale knieprothese of de nieuwe op maat gemaakte prothese. Het verhaal is echter dermate aantrekkelijk dat de patiënt vaak de neiging heeft om te kiezen voor een implantaat dat perfect past bij zijn knie. Het feit dat de kostprijs identiek is aan die van een standaard implantaat draagt hier natuurlijk aan bij”, besluit dr. Stuyts.