Op 1 december dit jaar werden er in België 21 centra of samenwerkingsverbanden erkend die een gepersonaliseerd zorgtraject ‘Obesitas bij Kinderen’ aanbieden. Voor de Antwerpse Kempen is dit de samenwerking tussen AZ Voorkempen en AZ Klina geworden. Met de ambulante en multidisciplinaire aanpak in het pediatrisch multidisciplinair obesitascentrum (PMOC) bieden de artsen en andere zorgverleners voor elk kind en zijn omgeving een individuele aanpak en behandeling aan.
Dr. Koen Kaïret, coördinerend kinderarts van het PMOC, duidt het belang van deze erkenning: “Overgewicht en obesitas bij kinderen en jongeren zijn een toenemend probleem in de Westerse wereld. Het is een complexe multifactoriële aandoening met impact op het medische, psychologische en sociale milieu: het verhoogt het risico op tal van ziekten en de kans op vroegtijdig overlijden. Ook de impact op de geestelijke gezondheid, met negatieve gevolgen op de levenskwaliteit, is niet te onderschatten. Met deze erkenning kunnen we onze zorg voor kinderen en jongeren met obesitas verder uitbreiden en optimaliseren.”
Binnen het nieuw erkende zorgtraject hebben kinderen tussen 2 en 17 jaar die lijden aan obesitas met daarmee gepaard gaande comorbiteiten (ernst gescoord volgens EOSS-P stadium) recht op een tegemoetkoming. De BMI-drempelwaarde voor obesitas hangt af van de leeftijd en geslacht van het kind.
Doorverwijzing huisarts
Gezien het multidisciplinaire gegeven is ook de rol van de huisarts heel belangrijk in dit zorgtraject. Ben je huisarts en wil je een patiënt doorverwijzen? Neem contact op met dr. Koen Kaïret en bekijk alvast samen met de patiënt het zorgtrajectcontract.