Overgewicht en obesitas ontstaan wanneer de hoeveelheid energie die iemand inneemt via de voeding en drank, voor een langere tijd hoger is dan dat het lichaam verbrandt. Bij overgewicht en obesitas is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen, wat uiteindelijk kan leiden tot gezondheidsproblemen. De meer ernstige, chronische vorm van overgewicht noemen we obesitas of zwaarlijvigheid. Het onderscheid tussen overgewicht en obesitas is belangrijk omdat het risico op complicaties toeneemt naarmate het gewicht stijgt.
Er zijn verscheidene manieren om te meten of iemand met overgewicht of obesitas kampt. Het meest gebruikte en bekendste meetinstrument is de Body Mass Index (BMI), waarbij je het gewicht deelt door de lengte in meter in het kwadraat.
- BMI onder de 18.5 = ondergewicht
- BMI tussen de 18.5 en 25 = gezond gewicht
- BMI tussen de 26 en 30 = overgewicht
- BMI boven de 30 = obesitas
- BMI boven de 40 = morbide obesitas
Naast het BMI, wat specifiek gericht is op het gewicht in verhouding tot je lengte, wordt ook de middelomtrek als parameter gebruikt. De middelomtrek vult de BMI-waarden goed aan. De middelomtrek drukt uit hoeveel vet er in je buikholte is opgehoopt. Heb je te veel vet op buikhoogte? Dan loop je gezondheidsrisico's: diabetes, hogere kans op hart-en vaatziektes en hoog cholesterolgehalte. De middelomtrek meet je best met een lintmeter tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Span de lintmeter niet aan en noteer het cijfer aan het einde van een normale uitademing.
Een gezonde middelomtrek voor vrouwen is idealiter tussen 68 en 80 cm. Met een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm loop je als vrouw een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziektes. Vanaf 88 cm is dat een sterk verhoogd gezondheidsrisico. Een middelomtrek kleiner dan 68 cm geeft dan weer een groter risico op ondervoeding.
Voor mannen liggen de waarden wat anders. Dan ligt je middelomtrek best tussen 79 en 94 cm. Tussen 94 en 102 cm loop je een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziektes en vanaf 102 cm is er een sterk verhoogd risico. Is je middelomtrek kleiner dan 79 cm? Dan loop je een groter risico op ondervoeding.
(bron: www.gezondheid.be)