- Voedselrestrictie: door het creëren van het kleine maagzakje (maagpouch) kunnen er slechts zeer kleine porties voeding gegeten worden. Er treed een sneller verzadigingsgevoel op.
- Malabsorptie: de bypass zorgt ervoor dat je heel wat calorierijke voedingstoffen veel minder goed opneemt. Dit effect heet malabsorptie en is het grootst voor vetten.
- Hormonale effecten: doordat we de grote restmaag niet verwijderen, maar wel buiten werking stellen, produceer je veel minder hongerhormoon. Dit effect is echter vaak tijdelijk. Na de ingreep heb je een lange tijd vaak weinig tot geen honger, maar dit hongergevoel kan terug komen.
De combinatie van de drie bovenstaande effecten zorgt voor een belangrijke gewichtsafname. Gemiddeld genomen kan je verwachten dat je ongeveer 30% van je oorspronkelijk gewicht verliest. Er zijn echter veel individuele factoren, zoals leeftijd, beweging, geslacht, dieet enz. die hierop een invloed hebben.
Bijkomende gewenste effecten:
- Afbouwen tot stoppen van medicatie: door een verminderde vetopname is er gunstig effect op de cholesterolhuishouding. De totale cholesterol daalt en de verhouding tussen ‘slechte’ en ‘goede’ cholesterol verbetert. De meeste patiënten kunnen hun cholesterolmedicatie afbouwen of zelfs stoppen.
- De suikerhuishouding verandert: in vele gevallen zal de diabetes type 2 genezen of zal ze gemakkelijker te behandelen zijn, met minder medicatie.
- De hoge bloeddruk, die een gevolg is van vetopstapeling, kan vaak normaliseren of onder controle geraken met minder medicatie.
- Gewichtsafname zorgt voor een verbeterde mobiliteit van de patiënt. Je bent minder buiten adem, hebt minder gewrichtslast en kan beter sporten.
- Voor mensen met gastro-intestinale refluxklachten, in de volksmond ‘het zuur’, kan de combinatie van gewichtsafname en het bypassen van de maag zorgen voor een volledige resolutie van de klachten. Veelal kan je stoppen met het nemen van maagbeschermers.