De maag is een reservoir dat voedsel opvangt nadat het door keel en slokdarm ging. Daar wordt het voedsel tot een brij gekneed en vermengd met maagsappen: het begin van de vertering.
Als een deel van de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm spreken we van gastro-oesofagale reflux of het zuur. Door reflux kan je slokdarmletsels krijgen.
Lees meer in de brochure.
Behandeling
Houdt de reflux aan en krijgt het een chronisch karakter, kan de arts een heelkundige ingreep overwegen. Het resultaat van de gastroscopie en de RX-opname van slokdarm en maag zijn mede-bepalend.
Tijdens de ingreep maakt de chirurg de voorwand van het bovenste deel van de maag los, draait die rond de slokdarm en hecht deze vast. Er zit een klep rond de slokdarm die belet dat er nog maaginhoud naar de slokdarm kan vloeien. Als je een maagbreuk hebt, wordt ook die hersteld. De ingreep duurt ongeveer twee uur.
Laparoscopie: de chirurg maakt gebruik van een videocamera en speciale instrumenten en maakt enkele kleine insneden. De chirurg vult de buikholte met gas om een goed overzicht van de buikorganen te krijgen. Met behulp van een speciaal instrument kijkt hij via de videomonitor in de buik.
Klassieke ingreep: de chirurg maakt een insnede in de lengte, van boven naar beneden, in de bovenbuik. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving.