De galblaas is een klein peervormig orgaan aan de onderkant van de lever. Het slaat het galvocht op dat de lever afvoert. Dit vocht is belangrijk voor de vertering van vetten. Zodra er voedsel in de darm komt, perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm.
Bij galblaaslijden raakt de gal geïnfecteerd of bevat de gal stenen die de werking kunnen belemmeren. De oorzaken hiervan zijn niet precies gekend.
Klachten
Aanhoudende pijn en soms hoge koorts: als een steen zo vastgeklemd zit dat er geen gal meer in of uit de galblaas kan, kan die niet meer werken en raakt ze vaak ontstoken.
Aanvallen van misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik, vooral na vet voedsel.
Geelzucht of gelige huidverkleuring: als een galsteen vast komt te zitten in de grote galbuis die naar de darm leidt. De gal kan niet meer in de darm lopen en komt in het bloed terecht. Dit veroorzaakt eveneens een ontkleuring van de ontlasting, terwijl urine donkerbruin wordt.
Koliekpijnen: aanvallen van scherpe pijn rechts bovenin de buik gepaard met bewegingsdrang. Kan ook uitstralen naar de rug.
Opboeren of een branderige pijn in de maagstreek en achter het borstbeen.
Onderzoek
Echografie: bevestigt meestal of er galblaaslijden is
Radiografie met contraststof
ERCP: bekijken van de binnenzijde van de galwegen via een flexibele scoop in de keel
Behandeling
Meestal verwijdert de arts de galblaas heelkundig. Dit gebeurt via een cholecystectomie. Dat kan op de klassieke manier of via laproscopie. De galwegen blijven wel behouden zodat de lever de geproduceerde gal kan afvoeren naar de darm.