Een MRI-onderzoek (Magnetic Resonance Imaging) gebruikt sterke magneetvelden en radiogolven (geen röntgenstraling). Het MRI-toestel zet de informatie over de onderzochte weefsels om in beelden.
Tijdens het onderzoek lig je op een tafel die langzaam in een tunnel wordt geschoven. De voor- en achterkant zijn open. Van de magnetische golven voel je niets, maar het MRI-onderzoek gaat gepaard met een luid bonkend geluid. Daarom krijg je een hoofdtelefoon.
Tijdens het onderzoek kan je contact houden met de medische beeldvormer die je de hele tijd op een monitor ziet. Het is van belang om zo stil mogelijk te liggen en zoveel mogelijk te ontspannen. Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel duurt het onderzoek 10 tot 30 minuten.
Bij sommige MRI-onderzoeken is het nodig om een contraststof toe te dienen om de beelden beter te kunnen beoordelen. De contraststof wordt via je ader toegediend. Lees meer in de brochures.
Moet je kind een MRI-scan ondergaan? Bereid dit onderzoek samen voor aan de hand van de brochure 'MRI-onderzoek bij kinderen'. Wie weet wordt hij/zij wel een echte astronaut?!