Sommige voedingsstoffen veroorzaken bij de ene patiënt last, bij de andere niet. Let dus zelf goed op voeding die bij jou klachten veroorzaken:
Buikkrampen
Diarree
Opgezwollen gevoel
Pijn
Winderigheid
Dieetadvies
Drink dagelijks een aantal extra glazen water.
Eet voldoende vezels: streef naar een vezelinname van 30 à 40 gram per dag. Vezels vind je in plantaardige producten (granen, fruit en groenten). Niet in steak of in een stuk kaas. Vezels zijn niet of nauwelijks te verteren waardoor ze meer volume geven aan de darm- en stoelganginhoud. Zo zorgen ze voor een vaste en toch soepele ontlasting.
Vermijd:
Alcohol kan klachten veroorzaken. Als je met mate drinkt kan een glas goede wijn of bier van hoge gisting geen kwaad.
IJskoude drankjes en ijsjes
Koffie, sterke thee, te veel cola en tonic
Tabak
Uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika lokken vaak klachten uit
Vettig en pikant eten
Voeding die rijk is aan oplosbare suikers (bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten)
Eet goed rijp fruit. Onrijp fruit (bv. een harde peer) kan een aanval uitlokken
Eet rustig en op regelmatige tijdstippen. Sla je ontbijt niet over, besteed hier voldoende tijd en aandacht aan.
Als je na de maaltijd last krijgt, kijk dan na welke groenten, fruit of bereiding de oorzaak kan zijn. Vermijd die producten bij je volgende maaltijden.
Wees actief. Matige inspanning en sport zorgen voor een goede werking van je spijsverteringsstelsel.
Een individueel aangepast, gezond, gevarieerd en regelmatig voedingspatroon is de sleutel tot succes in je PDS-dieet.