Overslaan en naar de inhoud gaan

Uit vele studies is gebleken dat een heelkundige ingreep de grootste kans biedt op een succesvolle aanpak van de individuele patiënt met morbide obesitas. De voordelen zijn een significante en duurzame gewichtsafname, vermindering van de bijbehorende klachten (co–morbiditeit) en een verhoging van de levenskwaliteit.

Jabbour, G., Salman, A. Bariatric Surgery in Adults with Obesity: the Impact on Performance, Metabolism, and Health Indices. OBES SURG 31, 1767–1789 (2021). https://doi.org/10.1007/s11695-020-05182-z

In de obesitaschirurgie, ook wel bariatrische chirurgie genoemd, onderscheiden we drie verschillende soorten ingrepen.  

  • Restrictieve ingrepen waarbij de maag verkleind wordt.
  • Malabsorptieve ingrepen waarbij er een verminderde opname is van voedingsstoffen.
  • Combinatie restrictief en malabsorptief: het verkleinen van de maag + de vermindering van de opname van vetten en suikers.

Al deze ingrepen kunnen we via een kijkoperatie (laparoscopie) uitvoeren wat het herstel, de littekenvorming en de esthetiek ten goede komt.

Indien je niet in aanmerking komt voor een van bovenstaande ingrepen, door een specifieke aandoening, voorgaande heelkunde of andere zaken, kunnen we vaak een oplossing op jouw maat en medische voorgeschiedenis aanbieden. Om hiervoor het juiste advies te kunnen geven, is een grondige analyse van jouw medisch dossier en een multidisciplinaire bespreking noodzakelijk.