Bij problemen (verstopping, ontsteking, perforatie …) met de dikke darm doen we een röntgenonderzoek van de dikke darm (contrastlavement).
Tijdens het onderzoek lig je op jouw linkerzijde op de röntgentafel. De verpleegkundige plaatst een rectale sonde om contraststof (Telebrix) in te brengen. Om het inbrengen te vergemakkelijken, wordt een beetje glijmiddel gebruikt. Toch kan dit nog gevoelig zijn. De contraststof dient om de dikke darm zichtbaar te maken. De dikke darmwanden worden bekleed met een dunne laag contraststof. Soms geven we een injectie in de ader van de arm om de darmen te ontspannen.
Om een goede beoordeling te kunnen krijgen van de dikke darm nemen we foto’s in verschillende houdingen: liggend op de buik, op de rug en rechtstaand. De radioloog geeft jou aanwijzingen. Daarna laten we de vloeistof teruglopen in de colonzak.
Om het onderzoek zo comfortabel en efficiënt mogelijk te maken, is een zeer goede voorbereiding nodig, zodat stoelgangresten worden verwijderd. Lees meer in de brochure.