- Als je ooglens troebel wordt, heb je cataract (staar).
- Je ziet wazig doordat het verloop van de lichtstralen, die het beeld op het netvlies vormen, verstoord is. Er groeit dus geen vlies of membraan over het oog.
- Cataract kan zich langzaam ontwikkelen, maar ook in enkele weken. Vaak begint het op beide ogen, maar gewoonlijk wordt het ene oog meer aangetast dan het andere. Een andere bril kan in het begin helpen, maar na verloop van tijd ga je toch terug slechter zien. Normaal leven wordt dan moeilijk.
- Cataract kan op iedere leeftijd voorkomen. Veel oudere mensen hebben het begin van cataract, maar hebben er niet altijd last van. In de meeste gevallen verergert cataract langzaam en kan het jaren duren voor je werkelijk slechter gaat zien.
Oorzaak
De precieze oorzaak van cataract is nog niet gekend, maar mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- Veroudering van het oog (meest voorkomend)
- Ziekten of verwondingen in het oog
- Suikerziekte (diabetes)
- Langdurig gebruik van cortisone
- Aangeboren (zeldzaam)
- NIET: verkeerde brilglazen of vermoeidheid
Klachten
- Alles wordt langzaam wazig
- Problemen bij autorijden in schemer en duisternis: licht van koplampen wordt sterk verstoord
- Gevoelig voor licht: meestal ga je met de rug naar het raam zitten of vermijd je zonlicht
- Ondanks nieuwe brilglazen ga je toch slechter zien.
- Soms kan je tijdelijk terug lezen zonder leesbril: je ooglens wordt troebel maar ook dikker, waardoor de brekende kracht toeneemt. Je goede zicht verlies je geleidelijk weer als de vertroebeling toeneemt.
- NIET: tranen of pijn
Behandeling
- Er bestaan geen medicijnen tegen cataract.
- Een ingreep kan een oplossing zijn als de cataract je dagelijkse leven bemoeilijkt.
- Ambulante behandeling van cataract met phaco emulsificatie: we vervangen de troebele lens uit het oog door een lens uit kunststof. Het is een veel voorkomende ingreep met weinig risico's. De operatie is in 95% van de gevallen succesvol en kan in alle stadia van de vertroebeling plaatsvinden. Je hoeft dus niet te wachten tot de lens rijp (totaal melkachtig of donkerbruin) is.
Voorbereiding
- Voor we beslissen om te opereren, onderzoeken we de kwaliteit van het oog. Slechter gaan zien, kan immers meerdere oorzaken hebben: beginnende verkalking van het netvlies, bloedinkjes in het oog door suikerziekte of slechte bloedvaten. Deze afwijkingen kunnen het eindresultaat beïnvloeden.
- Je algemene gezondheid is ook belangrijk. Licht je oogarts en anesthesist in over eventuele gezondheidsproblemen of reacties op genees-, slaap- en verdovende middelen. Informeer je oogarts ook als je bloedverdunnende medicatie inneemt. Je zal die in samenspraak met je arts tijdelijk moeten stoppen. De oogarts past de anesthesie hierop aan.
Verloop
- De ingreep is pijnloos en gebeurt onder plaatselijke druppelverdoving of algemene verdoving.
- De operatie duurt een 20-tal minuten. 2 tot 3 uur na je aankomst mag je naar huis.
- Bovenaan in het oog maken we een kleine insnede (3 millimeter), die we niet moeten hechten.
- We openen het doorschijnende kapsel van de lens, verpulveren ze met een sonde (phaco-emulsificatietechniek) en spoelen ze vervolgens uit.
- Via een injectorsysteem brengen we een plooibare kunstlens in met aangepaste vorm en sterkte.
- We brengen oogzalf en een verband aan.
Nazorg
- Na de ingreep mag je na een half uurtje in het dagziekenhuis naar huis.
- Je mag niet autorijden omwille van het oogverband.
- De volgende dag verwijdert de oogarts het verband en controleert hij het oog.
- Je mag al vanaf de eerste dag kleine dagdagelijkse activiteiten hervatten (TV-kijken, lezen, rondlopen, huishoudelijk werk …).
- Vermijd nog een week zware fysieke arbeid.
- Wrijf niet in de ogen.
- Breng de eerste dagen 4 keer per dag een druppel in het oog. Dit bouwen we geleidelijk af en na 1 maand mag je er volledig mee stoppen.
- Na 3 weken krijg je een definitieve bril voorgeschreven. De sterkte van de glazen kan aanvankelijk immers nog wisselen en hoort bij het normale genezingsproces. Je kan tussentijds je oude bril dragen.
- Meestal zie je de dag na de ingreep al beter dan voorheen. Als dit niet het geval is, is dat van voorbijgaande aard door tranen of zalf in het oog, vocht in het hoornvlies,...
- Lees meer in onderstaande brochure.